Anketa
Koju biste zemlju željeli ove godine posjetiti na maturalnoj ekskurziji?

Zahvalnica
Zahvaljujemo se firmi Telekabel d.o.o. koja školi posve besplatno pruža internet konekciju.

DAN BEZ CIGARETA

02.02.2018.

Prenosimo vam samo dio članka naših mladih novinara o "Danu bez cigareta". 

Dan bez cigarete održava se svake godine 31. januara. Davnog 31. januara 1982. godine grupa studenata i profesora Medicinskog fakulteta u Tuzli, zajedno s nekoliko ljekara osnovala je „Sekciju za borbu protiv pušenja“. Studenti medicine svojim ličnim primjerom postali su pokretači i nosioci akcije preventivnih mjera u borbi protiv pušenja, naročito među djecom i omladinom u bivšoj Jugoslaviji.

Od donošenja duhana u Evropu stavovi prema njegovoj konzumaciji bili su različiti, od toga da se smatralo lijekom za brojne bolesti, do toga da se pušenje kažnjavalo, dok je u prvim desetljećima 20. stoljeća postao društveno prihvatljivom navikom.

Štetni učinci pušenja prvi su puta dokazani prije pedesetak godina. Izvještaj američke zdravstvene službe (Surgeon general’s Report on Smoking and Health), u kojem je pušenje definitivno proglašeno rizičnim faktorom i uzrokom niza bolesti koje znatno smanjuju kvalitetu života i dovode do prerane smrti, objavljen je 1964. godine.

Procjenjuje se da danas u svijetu cigarete puši milijardu i tri stotine ljudi. Iako je teško utvrditi štetnost svake cigarete, stručna literatura navodi da svaka konzuminira cigareta skraćuje život za osam minuta, te da je očekivano trajanje života pušača skraćeno oko 20 godina u odnosu na vršnjaka nepušača.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da svakih osam sekundi u svijetu umire jedan čovjek zbog štetnog djelovanja duhana, a ako se ne zaustave sadašnji trendovi pušenja do 2030. godine broj umrlih od bolesti vezanih uz pušenje mogao bi se udvostručiti, te dostići 10 miliona godišnje.

Sve više zemalja pokušava obuzdati ovu epidemiju, zahtijevaju da se na pakovanjima duhanskih proizvoda grafički prikažu opasnosti duhana, što je inicirala i Okvirna konvencija Svjetske zdravstvene organizacije za kontrolu duhana...

 

Ostatak pročitajte na linku: Dan bez cigaretaNazad